De wereld verandert steeds sneller en niet altijd ten goede
Als klein land hebben wij een sterk Europa nodig. Er gebeurt namelijk van alles in het geopolitieke speelveld wereldwijd. We hebben te maken met grote machtsblokken zoals Rusland, China, India en Amerika. Rusland valt Oekraïne binnen en China wil liever vandaag dan morgen Taiwan inlijven. Maar voor de individuele burgers wereldwijd, dus het overgrote merendeel van de menselijke populatie zijn dit ongewenste ontwikkelingen. Wij burgers verworden tot pionnen van een mondiaal schaakspel; hetgeen niet in ons algemene belang is. Alleen een succesvolle activering van de burger invloed en macht kan aan deze geopolitieke processen een einde maken en zorgen voor een duurzame vrede en positieve ontwikkelingen.
Een sterker Europa door middel van de invoering van bindende referenda
Europa moet sterker worden om de andere machtsblokken meer tegenwicht te kunnen bieden, waar dat nodig is. Per onderwerpsgebied moet dus gekeken waar de Europese landen beter samen kunnen optreden, maar ook waar dat niet nodig is, moet benoemd worden. Een beter meer flexibel politiek systeem zoals bindende referenda voor snellere besluitvorming kan het democratische gehalte versterken, wat de kwaliteit en snelheid van de politieke besluitvorming ten goede komt.
Europese Raad versus Europees Parlement
Op dit moment heeft de Europese Raad het echter voor het zeggen en daar hebben de burgers nauwelijks tot geen invloed op. Om de democratische structuur in Europa verder te verbeteren wil Mijn Stem Telt! Het burgerinitiatief ook in Europa het Europees draagvlak verbeteren door bindende referenda op Europees niveau. Daarmee brengen meer directe invloed terug bij de Europese burgers. Per natie proberen we hier draagvlak voor te krijgen.
Samen sterker
Maar er is meer nodig! De Europese Unie moet zijn invloed uitbouwen op gebieden waar we samen sterker staan, dan alleen. Overige problemen moeten de lidstaten zelf oplossen. Een goed voorbeeld is migratie/asiel; dat is een Europees probleem. Meer dan 50% van het budget van de Europese gemeenschap gaat naar land en tuinbouw. Dit moet minder en anders. Hoe gaan we ons geld verdienen in de komende 30 jaar? Net zoals nationaal moeten we ook Europees gezien een economische visie hebben voor de toekomst.