Eerste Kamer steunt bindend correctief referendum + mening Mijn Stem Telt

correctief bindend referendum

2e hindernis voor bindend correctief referendum genomen

Op 10 oktober 2023 heeft er een cruciale stap richting de implementatie van een bindend correctief referendum plaatsgevonden. De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met een wetsvoorstel van de SP. Niettemin betekent dit nog niet definitief, dat het referendum zal worden ingevoerd. Aangezien het een grondwetswijziging betreft, is er een tweede stemmingsronde vereist, waarbij een 2/3 meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer nodig is.

Voor- en tegenstanders correctief bindend referendum

Een bindend correctief referendum biedt Nederlanders de mogelijkheid een oordeel te vellen over een wet, die is aangenomen door zowel de Tweede als de Eerste Kamer, maar nog niet in werking is getreden. Voorstanders geloven, dat dit de burgers meer zeggenschap geeft en het vertrouwen in de politiek vergroot. Daarentegen zijn tegenstanders van mening, dat de representatieve democratie adequaat wordt gewaarborgd door reguliere verkiezingen en volksvertegenwoordigers.

Wetsvoorstel SP heeft stevige steun in de senaat

Het wetsvoorstel van de SP heeft aanzienlijke steun in de senaat, met partijen als GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, JA21, FVD en zelfs D66, die hun steun betuigen. De BBB, met 16 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer, was aanvankelijk terughoudend maar heeft vorige week al laten weten in principe voorstander te zijn van de nieuwe wet. Voordat het bindend correctief referendum mogelijk wordt, moet er eerst een nieuwe Tweede Kamer worden gekozen, wat al snel zal gebeuren door de vervroegde verkiezingen op 22 november. Voor de Eerste Kamer is er geen verandering nodig.

Opkomst- en uitkomstdrempels

Er blijft echter onenigheid over de kwestie van opkomstdrempels en uitkomstdrempels. Sommige partijen stellen voor dat een meerderheid op basis van de opkomst bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen de beslissing kan herroepen, maar dit voorstel werd verworpen. De SP streeft ernaar het referendum eerst aan te nemen, terwijl de drempelkwestie later wordt geregeld via een uitvoeringswet.

Mijn Stem Telt gaat voor een volledig bindend burger referendum

Mening van Mijn Stem Telt! Het burgerinitiatief

Hoewel Mijn Stem Telt! Het Burgerinitiatief meer directe democratie alleen maar kan toejuichen, is de invoering van een bindend correctief referendum in deze vorm niet voldoende voor Mijn Stem Telt. Mijn Stem Telt! Het Burgerinitiatief gaat voor een volledig bindend burger referendum. Wij willen de volledige macht in het politieke besluitvormingsproces teruggeven aan de burgers, waar het ook hoort. Dus geen correctief bindend referendum! We willen geen opkomst en uitkomst drempels instellen. Wij gaan voor 100% directe democratie. Elke uitkomst is geldig, maar bij een lage uitkomst zou een rebound stemming mogelijk zijn met een geldig eindresultaat. Het systeem wat wij voor ogen staan is zelfregulerend en zelflerend, waarbij mensen het recht hebben om te stemmen. Het is uiteraard geen plicht! Wij proberen een stelsel van bindende burger referenda in te voeren via het huidige politieke systeem.

Standpunten Mijn Stem Telt

Onze standpunten vindt u hier. Mijn Stem Telt! Het Burgerinitiatief heft zichzelf volledig op, als het bindend burger referendum een feit is. Daarbij vervallen ook onze standpunten. Uiteindelijk is het aan de burgers welke voorstellen ze in een bindend referendum willen voorleggen aan de gehele bevolking.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email